Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
margaryna 3/4 kostki
jajko 1 szt
cukier puder 0,5 szklanki
twaróg 1 kg
jajko 10 szt
cukier puder 2 szkl
margaryna 1,5 kostki
rodzynki
kasza manna 0,5 szkl
skórka z pomarańczy
laska wanilii
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkiem

Z mąki, margaryny, jajka i cukru pudru należy zagnieść kruche ciasto na spód. Następnie je rozwałkować i wyłożyć na spód brytfanki. Jabłka obrać i zesmażyć z cukrem. Wyłożyć na ciasto.
Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy 10 żółtek, dalej ucieramy na gładko. Dosypujemy cukier puder, znów ubijamy na gładką masę.
10 białek ubijamy na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli). W dużej misce łączymy za pomocą miksera masę żółtkową z twarogiem sernikowym. Dodajemy kaszę mannę i ubite białka, dosypujemy rodzynki, wydrążony miąższ z laski wanilii i skórkę pomarańczową. Mieszamy łyżką do połączenia składników. całość masy wylewamy na jabłka. Pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 07.09.2012 12:04
wygląda rewelacyjnie, ciekawe jak smakuje:)
treonina 07.09.2012 11:49
ciekawa jestem jak to smakuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak