Sernik z jabłkami i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • orzechy włoskie

    150 g
  • ciastka

    100 g owsianych
  • masło

    1/3 kostki
  • cukier brązowy

    1/3 szklanki
  • miód

    3 łyżeczki

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    5 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt

Jabłka

  • jabłka

    3 szt
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki płaskie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z jabłkami i orzechami foto
Spód: Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2 - Sernik z jabłkami i orzechami foto
Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 3 - Sernik z jabłkami i orzechami foto
Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 19.09.2016 19:28
Bardzo mi się podoba ;)
wyattearp 18.09.2016 18:59
Super serniczek
Konczi 18.09.2016 11:28
Ależ on rewelacyjnie wygląda !!! Pycha !
Ada-Gaba 17.09.2016 23:58
ale pysznosci : )
Iwusia 17.09.2016 23:56
spaniały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego serniczka
Ewa Wojtaszko 17.09.2016 21:46
ja poproszę kawałek :)
agnieszka214 17.09.2016 18:00
super pycha ciacho do kawki
2milutka 17.09.2016 17:14
bombowy sernik
cukiereczek 17.09.2016 15:40
Już czuję jego niebiański smak
Bernadeta1 17.09.2016 15:29
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat