Sernik z gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 250 g

    1 kostka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    8 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka krupczatka

    3 czubate łyżki
  • białko

    5 szt
  • sól

    1 szczypta
  • gruszki

    3 duże
  • ser biały

    1,20 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser mielimy co najmiej dwukrotnie. Masło miksujemy z cukrem, powoli dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Następnie dokładamy ser biały i dalej miksujemy. Gdy składniki się połączą, wsypujemy budyń i mąkę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy. Gruszki obieramy ze skóry, wycianamy gniazda nasienne, jedną kroimy w małą kostkę i dodajemy do serowej masy, dokładnie mieszamy. Pozostałe gruszki kroimy w talarki. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy masę serową, na którą układamy owoce, lekko dociskamy. Pieczemy 1,5 godziny w 170 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 01.12.2011 22:18
ciekawy choć nie przepadam za sernikiem?
Papryczka 09.11.2011 13:58
zgadzam się pyszotka
Andzia1977 01.11.2011 11:11
sernik musi być pyszotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat