Sernik z galaretką ze śliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka kukurydziana

    50 gram
  • mąka krupczatka

    350 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka

MASA SEROWA

  • ser

    750 gram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżka
  • jajka

    4 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka

GALARETKA ZE ŚLIWEK

  • śliwki

    1,5 kilogram
  • cukier

    3/4 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
CIASTO: składniki ciasta kruchego najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść.
Krok 2 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę czy inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
MASA SEROWA: ser dwa razy zmielić w maszynce. Dodać mascarpone, cukier puder, obie mąki i krótko zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, każdorazowo krótko miksować. Na dno piekarnika wstawić blaszkę wypełnioną wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczony kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 100 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
GALARETKA ZE ŚLIWEK: śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do rondla z nieprzywierającym dnem, zasypać cukrem i gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzać śliwkowe puree, zdjąć z ognia, wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 6 - Sernik z galaretką ze śliwek foto
Tężejącą galaretkę śliwkową wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
anemon
*poza sezonem można użyć śliwek mrożonych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 16.10.2015 21:49
same pyszności
Kolorowa 15.10.2015 17:46
fajny sernik
Wiesława1 15.10.2015 15:39
Wygląda smakowicie
Monika-twin 15.10.2015 12:14
wygląda zachęcająco.
ben-ka 15.10.2015 09:13
Jakie apetyczne ciacho !
Maridka19 15.10.2015 08:22
Ależ piękny serniczek :)
Poison1988 15.10.2015 08:03
pięknie się prezentuje :)
Malinka 14.10.2015 23:26
Wygląda rewelacyjnie! A tego, że smakuje ... jestem pewna!
Janina 14.10.2015 22:25
Pyszności;)
tomek18 14.10.2015 21:19
rewelacyjny serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat