Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z galaretką i brzoskwiniami
Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę lub inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
MASA SEROWA: składniki masy serowej, oprócz białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Brzoskwinie pokroić na małe kawałki i bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.