Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z galaretką i brzoskwiniami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KRUCHE CIASTO

mąka tortowa 3 szklanka
masło 250 gram
cukier puder 1/2 szklanka
żółtko jajek 4 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA SEROWA

ser biały 1 kilogram
masło 250 gram
cukier puder 1 szklanka
białko 2 sztuka
żółtko jajek 6 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka / proszek

PONADTO

brzoskwinie w puszce 1 sztuka / 400 g
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z galaretką i brzoskwiniami

KRUCHE CIASTO: składniki ciasta kruchego posiekać nożem na stolnicy, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę lub inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

MASA SEROWA: składniki masy serowej, oprócz białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Brzoskwinie pokroić na małe kawałki i bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.10.2015 18:15
pyszne ciacho :)
Ewa Wojtaszko 16.10.2015 11:26
pychotka !
Krystyna32 16.10.2015 07:45
bardzo apetyczny
MAR3STA 15.10.2015 21:55
znakomity sernik
halina17 15.10.2015 19:36
Smaczny sernik.
Aannkaa82 15.10.2015 19:27
Bardzo apetyczne ciasto :)
gosia1988 15.10.2015 18:39
pyszny sernik
Mama niejadka 15.10.2015 18:23
Super serniczek
Kasnaj 15.10.2015 18:22
fajny przepis
Bernadeta1 15.10.2015 18:09
bardzo lubię serniki i chętnie bym się poczęstowała
Megg 15.10.2015 18:03
lubie takie serniki
mirosława4 15.10.2015 17:58
zjadłabym kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak