Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką

Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 g
  • jajko

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • serek mascarpone

    250 g
  • jajko

    4 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 torebka

Frużelina wiśniowa

  • wiśnie

    1 kg
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Owoce zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, wlać do gotujących się owoców i energicznie mieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy więcej maki ziemniaczanej jeżeli jest za gęsta dodajemy trochę wody. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajka i dodać posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej odrobiną bułki tartej o wymiarach 40x24. Piec 15 minut w temperaturze 180C. Druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Krok 3 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać mascarpone, oba cukry i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku.
Krok 4 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
Na wystudzony spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie frużeliną wiśniową. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

katarzynka455 29.06.2017 22:14
serniczek uwielbiam:)
Diana Rusiłowicz 29.06.2017 21:41
Same pyszności.
cukiereczek 29.06.2017 20:35
zjadłabym ze smakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat