Sernik z frużeliną malinową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować z połowy porcji. Uwielbiam serniki :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Frużelina malinowa:

  • maliny

    6 szklanek
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    2 sztuki

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Frużelina malinowa: Maliny płuczmy i dokładnie osuszamy. Przekładamy do garnka, wsypujemy oba cukry i zagotowujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i gotujemy do zgęstnienia. Frużelinę studzimy.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie na masę serową wykładamy ,,kupkami'' lekko wystudzoną frużelinę.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat