Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z dżemem porzeczkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 400 gram
margaryna 150 gram
cukier puder 150 gram
jajko 2
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa serowa

twaróg sernikowy 500 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie 35 gram
jajko 2
cukier 75 gram
dżem porzeczkowy 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dżemem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Mąkę, margarynę, cukier puder, jajka i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
2
Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm
Krok 2 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
3
Po czym rozsmarowujemy ok. 120 gram dżemu porzeczkowego, zostawiając około 1 cm brzegu.
Krok 3 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
4
Drugą część rozwałkowujemy na wymiar tortownicy i przykrywamy dżem, zlepiając delikatnie brzegi ciast. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
5
Ser, cukier, jajka i budyń miksujemy na jednolitą masę.
Krok 5 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
6
Wylewamy na gorące ciasto i dalej pieczemy ok. 35 minut w tej samej temperaturze.
Krok 6 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto
7
Trzecią część także rozwałkowujemy, po czym radełkiem dzielimy na trójkąty. Co drugi trójkąt smarujemy pozostałym dżemem. Trójkąty układamy na serniku i pieczemy jeszcze ok. 25 minut w 180 stopniach. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy robiąc wzorek.
Krok 7 - Sernik z dżemem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 03.01.2016 18:59
jak słodko tutaj
joannaa24 03.01.2016 12:21
Pyszne ciasto, uwielbiam serniki
Renata9 03.01.2016 10:01
Smaczny serniczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak