Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód brownie

masło 200 g
czekolada mleczna 200 g
kakao 2 łyżki
jajko 3 sztuki
cukier 125 g
mąka pszenna 135 g

Masa serowa

twaróg zmielony 800 g
jajko 4 szt
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
puree z dyni 250 g
śmietana 30% 70 ml
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Wierzch

jeżyny 250 g
cukier 1 łyżka

Porada

Sernik po upływie określonego czasu pieczenia będzie sprawiał wrażenie nie dopieczonego na środku ( lekko falujący ), ale tak ma być. Po schłodzeniu go przez noc w lodówce, dojdzie do siebie i będzie idealny.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dynią

Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ).

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy.

Masa serowa:


Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.
Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy.

Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość.
Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa.

Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.

Wierzch:


Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.

Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 21.09.2016 23:47
Muszę sprobować :)
Bernadeta1 21.09.2016 20:30
smaczny serniczek
Ola1984 21.09.2016 12:26
Uwielbiam sernik z dynią :)
Mniam 21.09.2016 11:25
Lubię dodatek dyni w wypiekach. Serniczek pyszności :)
Marta Ryżek-Kalkowska 21.09.2016 10:30
wow ale pyszności
kasia.s 21.09.2016 09:54
Ale pięknie się prezentuje :)
AniaHania 21.09.2016 09:43
fajny sernik, ja wczoraj robiłam dyniowy tyle, że bez pieczenia :-)
bietka 21.09.2016 09:35
smaczny serniczek :)
Madzai 21.09.2016 09:17
pomysłowe :)
Krystyna32 21.09.2016 07:34
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak