Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dynią
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy.
Masa serowa:
Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.
Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy.
Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość.
Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa.
Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.
Wierzch:
Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.
Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).