Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 szkl -
cukier
1/2 szkl -
żółtko jajek
4 szt -
masło lub margaryna
3/4 kostki -
kakao
2 łyżki z czubkiem -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
śmietana
2 łyżki -
masa
-
ser
1 wiaderko1 kg sera na serniki -
ser
ok40 dag sera bez mielenia -
jajko
5 szt -
cukier
1 1/2 szkl -
budyń śmietankowy
2 op -
masło
ok 1/3 kostki miękkiego -
cukier waniliowy
Przepis i sposób przygotowania Sernik z dodatkiem twarogu
Jajka wybijamy, dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy i masło a także oba sery i budyń. Krótko wszystko łączymy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Większą częścią wykładamy spód przygotowanej dużej blaszki a następnie wykładamy masę serową.
Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę i zasypujemy masę serową.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Komentarze (2)