Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 150 g
mąka pszenna 1,5 kubka
masło 40 g
masa
ser biały 0,5 kg
mleko 1 kubek
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 1 duże
kardamon 1/4 łyżeczki
cukier 3/4 kubka
masło 20 g
parmezan 20 g bardzo twardego
sok z cytryny 2 łyżki
maliny świeże 1 garść
rabarbar 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę
sos balsamiczny 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow

Kroki postępowania

1
W garnuszku zagotować wodę, zostawić na małym ogniu.
Krok 1 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
2
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
3
Jak już czekolada się rozpuści do garnuszka z wodą włożyć kawałek bardzo twardego parmezanu i zostawić na około 8 min aby dobrze namókł i zmiękł.
Krok 3 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
4
Do robota kuchennego do mąki dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Zrobić kruche ciasto.
Krok 4 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
5
Ciasto wyłożyć na dno blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Krok 5 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
6
Jak już ser zmięknie przełożyć go (razem z wodą) do naczynka w którym będziemy go miksować na gładką masę.
Krok 6 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
7
Za pomocą blendera dobrze zmiksować.
Krok 7 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
8
Naszykować marschmallow, jajko (o pokojowej temperaturze) i kardamon.
Krok 8 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
9
W robocie kuchennym miksujemy dobrze ser, masło i masę z parmezanu. Następnie powoli dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Miksujemy do momentu aż masa będzie gładka bez grudek. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki, kardamon, cukier, sos balsamiczny, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Krok 9 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
10
Na dno kruche ciasto w blaszce układamy marshmallow.
Krok 10 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
11
Zalewamy masą serową.
Krok 11 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
12
Na wierzchu układamy rabarbar i maliny.
Krok 12 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto
13
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Krok 13 - Sernik z czekoladowym kruchym spodem z rabarbarem i marschmallow foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.05.2013 17:29
pewnie smaczny
matesko 27.05.2013 11:03
ciekawy przepis
Gracer 24.05.2013 17:20
pysznie sie zapowiada
Mniam 24.05.2013 16:47
Ciekawa propozycja, musi być smaczny.
Mona73 24.05.2013 16:45
bardzo ładnie wygląda i smacznie
meg1984 24.05.2013 16:21
zapowiada się na bardzo smaczny
meg1984 24.05.2013 16:20
zapowiada się na bardzo smaczny
Megg 24.05.2013 16:06
wspaniały serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak