Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czekoladą
Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem do ciasta. Dodajemy miękkie masło, posiekane w drobne kawałki i dokładnie zagniatamy składniki.
Wykładamy równomiernie spód tortownicy.
Przygotowanie masy serowej:
Do sera dodajemy jogurt naturalny, ekstrakt migdałowy oraz cukier, miksujemy na głądką masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciągle miksując masę serową, dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę.
Schłodzone jajka ubijamy dosyć mocno, ale nie na sztywno, i dodajemy do sera. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Przekładamy delikatnie do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na 10-15 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając masło i śmietanę.
Smarujemy wierzch sernika. Odstawiamy do zastygnięcia.