Sernik z ciemnym ciastem

Sernik z ciemnym ciastem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciemne ciasto:

  • jaja

    5 szt
  • cukier kryształ

    3/4 szkl
  • kakao ciemne

    1 łyżka
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    ile wejdzie do uzupełnienia szkl
  • śmietana kremowa 30%

    1/2 l
  • cukier puder

    5 łyżek
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • margaryna

    1 łyżka
  • dżem morelowy

    1 słoiczek
  • budyń czekoladowy

    2 bez cukru
  • ser biały

    40 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie jest to klasyczny sernik, a sernik "w kanapce" ciemnego ciasta, jest pyszny :)

Wykonanie ciemnego ciasta:

Do szklanki wsypujemy 2 budynie czekoladowe bez cukru, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, resztę szklanki uzupełniamy mąką i wszystko razem mieszamy.

Ciasto robimy podobnie jak biszkopt. Jaja wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką octu, a na koniec cały czas ucierając wsypujemy partiami budynie wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Ciasto ucieramy na gładką masę.
Pieczemy w dużej blaszce przez około 25-30 min. w temperaturze 170°C (przed wyjęciem proszę sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone).

Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Obie części smarujemy dżemem brzoskwiniowym zostawiając go jeszcze troszkę na posmarowanie wierzchu ciasta. Na jedną wylewamy tężejącą masę serową i przykrywamy drugą połową ciasta dżemem do dołu.

Wykonanie masy serowej:

Ser mieliny dwa razy.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy ser i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy tężejące już galaretki i całość dokładnie ucieramy.
Z masą serową należy dość szybko się "rozprawić" ponieważ po dodaniu galaretek dość szybko tężeje i będzie ciężko rozprowadzić ją na cieście.

Górę ciasta delikatnie smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi, które wcześniej podsmażamy (10 dag wiórek kokosowych podsmażyć na złoty kolor z jedną łyżką margaryny).

Cisto należy schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (60)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malgorzata549

29.05.2014 12:10
uwielbiam serniki

Jagódka77

08.04.2014 19:51
przepis brzmi super, sernik wygląda pysznie, nic tylko wypróbować

Ela15

16.01.2014 08:35
super ciacho

mariel78

05.01.2014 22:34
bardzo apetycznie wygląda

Ola1young

04.12.2013 13:39
po prostu przepyszny ten sernik :)

IwonaKa

21.11.2013 09:50
uwielbiam takie serniczki

kuklik

19.11.2013 12:32
pyszności cudne

gacopierz23

15.11.2013 22:33
pięknie wygląda

Michał2

14.11.2013 10:42
uwielbiam sernikie, a ten jest rewelacyjny:)

Milka100

09.11.2013 21:25
Pyszny serniczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat