Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ciemnym ciastem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciemne ciasto:
jaja 5 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
kakao ciemne 1 łyżka
ocet 10 % 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ile wejdzie do uzupełnienia szkl
śmietana kremowa 30% 1/2 l
cukier puder 5 łyżek
galaretka cytrynowa 2 szt
DODATKOWO:
wiórki kokosowe 10 dag
margaryna 1 łyżka
dżem morelowy 1 słoiczek
budyń czekoladowy 2 bez cukru
ser biały 40 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ciemnym ciastem

Nie jest to klasyczny sernik, a sernik "w kanapce" ciemnego ciasta, jest pyszny :)

Wykonanie ciemnego ciasta:

Do szklanki wsypujemy 2 budynie czekoladowe bez cukru, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, resztę szklanki uzupełniamy mąką i wszystko razem mieszamy.

Ciasto robimy podobnie jak biszkopt. Jaja wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką octu, a na koniec cały czas ucierając wsypujemy partiami budynie wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Ciasto ucieramy na gładką masę.
Pieczemy w dużej blaszce przez około 25-30 min. w temperaturze 170°C (przed wyjęciem proszę sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone).

Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Obie części smarujemy dżemem brzoskwiniowym zostawiając go jeszcze troszkę na posmarowanie wierzchu ciasta. Na jedną wylewamy tężejącą masę serową i przykrywamy drugą połową ciasta dżemem do dołu.

Wykonanie masy serowej:

Ser mieliny dwa razy.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy ser i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy tężejące już galaretki i całość dokładnie ucieramy.
Z masą serową należy dość szybko się "rozprawić" ponieważ po dodaniu galaretek dość szybko tężeje i będzie ciężko rozprowadzić ją na cieście.

Górę ciasta delikatnie smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi, które wcześniej podsmażamy (10 dag wiórek kokosowych podsmażyć na złoty kolor z jedną łyżką margaryny).

Cisto należy schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 29.05.2014 12:10
uwielbiam serniki
Jagódka77 08.04.2014 19:51
przepis brzmi super, sernik wygląda pysznie, nic tylko wypróbować
Ela15 16.01.2014 08:35
super ciacho
mariel78 05.01.2014 22:34
bardzo apetycznie wygląda
Ola1young 04.12.2013 13:39
po prostu przepyszny ten sernik :)
IwonaKa 21.11.2013 09:50
uwielbiam takie serniczki
kuklik 19.11.2013 12:32
pyszności cudne
gacopierz23 15.11.2013 22:33
pięknie wygląda
Michał2 14.11.2013 10:42
uwielbiam sernikie, a ten jest rewelacyjny:)
Milka100 09.11.2013 21:25
Pyszny serniczek:)
Malgorzata549 09.10.2013 14:21
pyszny serniczek
Iwusia 05.10.2013 23:32
prezentuje się wyśmienicie, taki puszysty
Wafelek2601 01.10.2013 12:42
Wygląda przepysznie
m1monika 30.09.2013 12:27
ale pychotka :-)
Ania67 29.09.2013 09:32
serniczek pierwsza klasa
probofka 27.09.2013 09:29
wygląda tak lekko i smacznie
migotka28 24.09.2013 22:36
piękny serniczek
Rybciia 20.09.2013 08:01
wygląda bardzo apetycznie :-)
misia53 14.09.2013 00:55
wspaniały ,apetyczny serniczek... jak ja to lubię!
Seba 12.09.2013 17:08
bardzo smaczny
Klausia 07.09.2013 19:21
wygląda smakowicie :)
mysza75 06.09.2013 12:56
Jaki piekny puszysty
Motorek 06.09.2013 09:36
bardzo smaczny
V_kuchareczka 20.08.2013 00:32
pyszny serniczek
Janina 03.08.2013 22:39
Mój ulubiony serniczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak