Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ciemnym ciastem
Wykonanie ciemnego ciasta:
Do szklanki wsypujemy 2 budynie czekoladowe bez cukru, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, resztę szklanki uzupełniamy mąką i wszystko razem mieszamy.
Ciasto robimy podobnie jak biszkopt. Jaja wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką octu, a na koniec cały czas ucierając wsypujemy partiami budynie wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Ciasto ucieramy na gładką masę.
Pieczemy w dużej blaszce przez około 25-30 min. w temperaturze 170°C (przed wyjęciem proszę sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone).
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Obie części smarujemy dżemem brzoskwiniowym zostawiając go jeszcze troszkę na posmarowanie wierzchu ciasta. Na jedną wylewamy tężejącą masę serową i przykrywamy drugą połową ciasta dżemem do dołu.
Wykonanie masy serowej:
Ser mieliny dwa razy.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy ser i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy tężejące już galaretki i całość dokładnie ucieramy.
Z masą serową należy dość szybko się "rozprawić" ponieważ po dodaniu galaretek dość szybko tężeje i będzie ciężko rozprowadzić ją na cieście.
Górę ciasta delikatnie smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi, które wcześniej podsmażamy (10 dag wiórek kokosowych podsmażyć na złoty kolor z jedną łyżką margaryny).
Cisto należy schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO