Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

sernik z ciastem marchewkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto marchewkowe

marchew 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny 1/2 szklanki
orzechy włoskie siekane 1/2 szklanki
cynamon 1 szczypta

masa serowa

ser biały 250 gram
cukier 2 łyżki
serek mascarpone 500 gram
śmietana 30% 300 mililtrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
skórka z cytryny 1/2 sztuki

masa jabłkowa

jabłka 2 sztuka
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 sztuka
cynamon 1 szczypta

krem na wierzch

budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 1 szklanka
masło 90 gram

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z ciastem marchewkowym

Kroki postępowania

1
ciasto marchewkowe:
(blaszka 17 cm)
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami.
Do utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie.
Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło).
Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
Krok 1 - sernik z ciastem marchewkowym foto
2
masa jabłkowa:
(blaszka 17 cm)
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia
Krok 2 - sernik z ciastem marchewkowym foto
3
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę.
Krok 3 - sernik z ciastem marchewkowym foto
4
masa na wierzch
Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej.
Krok 4 - sernik z ciastem marchewkowym foto
5
Wykonanie:
Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową, wierzch smarujemy warstwą ok.1 cm.Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby masa zastygła. Następnie na środku układamy galaretkę jabłkową i tą także zalewamy masą serową, kiedy zastygnie układamy na niej drugi blat marchewkowy, a boki ozdabiamy masą budyniową.
Krok 5 - sernik z ciastem marchewkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 01.07.2017 16:02
dziękuję....
Ola1984 29.06.2017 12:09
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak