sernik z ciastem marchewkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto marchewkowe

  • marchew

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    1/2 szklanki
  • cynamon

    1 szczypta

masa serowa

  • ser biały

    250 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    500 gram
  • śmietana 30%

    300 mililtrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuki

masa jabłkowa

  • jabłka

    2 sztuka
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cynamon

    1 szczypta

krem na wierzch

  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    90 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sernik z ciastem marchewkowym foto
ciasto marchewkowe:
(blaszka 17 cm)
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami.
Do utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie.
Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło).
Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
Krok 2 - sernik z ciastem marchewkowym foto
masa jabłkowa:
(blaszka 17 cm)
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia
Krok 3 - sernik z ciastem marchewkowym foto
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę.
Krok 4 - sernik z ciastem marchewkowym foto
masa na wierzch
Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej.
Krok 5 - sernik z ciastem marchewkowym foto
Wykonanie:
Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową, wierzch smarujemy warstwą ok.1 cm.Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby masa zastygła. Następnie na środku układamy galaretkę jabłkową i tą także zalewamy masą serową, kiedy zastygnie układamy na niej drugi blat marchewkowy, a boki ozdabiamy masą budyniową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 01.07.2017 16:02
dziękuję....
Ola1984 29.06.2017 12:09
Pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat