Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z chrupiąca kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser waniliowy z wiadereczka 1 kg
jajko 4
cukier 25 dag
budyń waniliowy 2
kakao 1 łyżka
kruszonka
margaryna 5 dag
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 10 dag
kakao 2 łyżki
płatki kukurydziane 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chrupiąca kruszonką

Sernik:
1kg waniliowego sera z wiadereczka
4 jajka
25 dag cukru
2 budynie waniliowe
czubata łyżka kakao


Kruszonka:
5 dag margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
10 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 garści płatków kukurydzianych

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać ser i budynie. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Po ok 20 minutach pieczenia rozkruszyć na sernik

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia. Na środek kłaść na przemian po 2 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta. Piec 50 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszyć na 160 i piec jeszcze ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut. Sernik ostudzić. Najlepszy jest na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 20.06.2013 22:25
idealny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak