Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z chałwą na biszkoptach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały tłusty 800g
jajko 5 szt.
cukier kryształ 3/4 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
budyń waniliowy 1 op.
masło 100 g
śmietana kremówka 200 ml
kasza manna 30 g
chałwa 250-300 g
biszkopty okrągłe na spód sernika

Porada

Sernik jest mięciutki, dość delikatny i nie za słodki :) Pieczenie w parze powoduje, że wierzch często pozostaje zupełnie jasny i nie przypala się na nim skórka, jak na niektórych sernikach :)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą na biszkoptach

Kroki postępowania

1
Ser zmielić (wystarczy raz, bo nie musi być miałki) - do sera dodać cukier, cukier waniliowy i całe jajka - zmiksować do połączenia.
Krok 1 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
2
Dolać kubeczek słodkiej kremówki i wymieszać.
Krok 2 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
3
Wmiksować do masy pół kostki bardzo miękkiego masła.
Krok 3 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
4
Dosypać budyń waniliowy i krótko zmiksować.
Krok 4 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
5
Dodać kaszę mannę i jeszcze raz zmiksować przez chwilkę, aby wszystkie składniki dobrze się z sobą połączyły.
Krok 5 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
6
Chałwę posiekać w dość duże kawałki, albo pokruszyć palcami jeśli jest miękka, dosypać do masy sernikowej.
Krok 6 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
7
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć dno biszkoptami.
Krok 7 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
8
Masę serową wymieszać z chałwą za pomocą drewnianej łyżki, aby zbytnio nie rozdrobnić jej kawałków.
Krok 8 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
9
Przelać na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z dolną i górną grzałką lub na 150*C z termoobiegiem.
Na dnie piekarnika ustawić mniejszą foremkę z wodą, aby sernik piekł się z parą.

Piec 60 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Ja swój sernik przestudziłam 30 min. w otwartym piekarniku, a następnie owinęłam w folię i wyniosłam na noc na balkon :)
Krok 9 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto
10
Sernik kroić dopiero po zupełnym schłodzeniu.
Można polać wierzch stopioną czekoladą.
Krok 10 - Sernik z chałwą na biszkoptach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.04.2015 12:35
Próbujcie, bo serniczek naprawdę smaczny :)
Camill 01.04.2015 18:06
zapisany na sobotę:)
Michał2 01.04.2015 17:58
bardzo dobry sernik
as28 01.04.2015 17:54
bardzo lubię chałwę, przepis świetny
Jadwiga/Jaga85 01.04.2015 17:28
uwielbiam smak chałwy!!!
agnieszka214 01.04.2015 17:28
smacznie wyglada mnima
halina17 01.04.2015 17:13
Dobry sernik.
Barbara777 01.04.2015 16:46
bardzo smaczny mniam
Habibi 01.04.2015 16:43
Chyba był smaczny, skoro spora blacha zniknęła w ciągu niecałego dnia ;) ...zdążyłam spróbować kawalątek, jak synowi kroiłam - a wieczorem cały nakrojony pojemnik pojechał z mężusiem w trasę ;) na święta robię wobec tego powtórkę - może zdążę i ja kilka kawałków zjeść ;)
bietka 01.04.2015 16:38
pyszny serniczek :)
IZABELA29 01.04.2015 16:17
takiego nie robiłam apetycznie się zapowiada
olkaaa 01.04.2015 16:13
brzmi ciekawie
norweska20 01.04.2015 15:42
zapowiada się bardzo smacznie
Anna169Hosz 01.04.2015 15:21
Na pewno pyszny!
Mietek z20 01.04.2015 15:21
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak