Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą
Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek a potem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę ziemniaczaną a do drugiej pokruszoną drobno chałwę. Ser z chałwą miksować ok 1 minutki.
Dużą tortownice ok 25 cm natłuścić masłem. Ciastka pokruszyć i wymieszać z ciepłym masłem. Dodać słonecznik. Spód tortownicy wysypać mieszanką ciastek i słonecznika a z wierzchu posypać mielonym, suchym makiem. Na taki spód wylać połowę masy białej potem masę z chałwą i na koniec zalać pozostała częścią masy białej. Można delikatnie przemieszać.
Piec w temperaturze ok 180 stopni ok. godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
Podawać najlepiej na następny dzień polany polewą czekoladową i posypany cukrowa posypką.