Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie w puszce

    1 sztuka
  • masło

    200 gram
  • margaryna

    165 gram
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2-3 łyżki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    8 sztuk
  • kakao

    2-3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
1. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. W tym celu potrzebujemy:

- Masło 200gram
- Margaryna 40gram
- cukier puder 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna 3 szklanki
- żółtka 5 sztuk (białka zostawiamy, przydadzą się później)

Wszystkie składniki razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części (zagniatamy w kulki) aby było nam później wygodniej ścierać na tarce. Chowamy do woreczka i wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
2. Rozpoczynamy przygotowania masy serowej. W tym celu:

2.1 Jaja (3 sztuki) ucieramy z 3/4 szklanki cukru na jednolitą w miarę
puszystą masę.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
2.2 Dodajemy pokrojoną w kostkę margaryną (125gram). I ponownie razem
ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
2.3 Dodajemy Mąkę ziemniaczaną (2-3 łyżki - im więcej tym bardziej
puszysty ale nie można przesadzić z ilością).
Krok 5 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
2.4 Stopniowo dodajemy ser cały czas miksując (jeśli kupiliśmy inny niż
we wiaderku, trzeba wcześniej dwukrotnie zmielić).
Krok 6 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
2.5 Połowę masy serowej odkładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao.
Wszystko ponownie miksujemy aż do całkowitego pozbycia się grudek.
Obie masy są już gotowe więc odkładamy je na bok.
Krok 7 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
3. Robimy piankę:
Do białek, które zostały nam na początku dodajemy 3/4 szklanki cukru
oraz szczyptę soli. Wszystko razem ubijamy do uzyskania jednolitej,
puszystej masy. Masa powinna być lekko szklista (podobna jak na bezy).
Krok 8 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
4. Ścieramy kruche ciasto:
Gdy ciasto już nam się dobrze zamrozi ścieramy je na tarce o grubych
oczkach. Ważne byśmy zrobili to bezpośrednio przed nakładaniem aby nie
zbiło się w bryłę.
Krok 9 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
5. Nakładamy warstwy na blaszkę.
5.1 Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy połowę
kruchego ciasta.
Krok 10 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
5.2 Na kruche ciasto nakładamy najpierw jasną warstwę z serem, później
ciemną warstwę z serem. Nakładamy ostrożnie aby się ze sobą nie
zmieszały.
Krok 11 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
5.3 Na ciemną warstwę wykładamy odsączone brzoskwinie pokrojone w ósemki.
Na brzoskwinie nakładamy całą piankę, którą ubiliśmy z białek i cukru.
Krok 12 - Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie foto
5.4 Na piankę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta.

6. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 17.07.2015 15:02
Przepyszny sernik!
Motorek 09.04.2014 08:34
smaczne ciasto
rjustysia 07.05.2013 09:42
Lubię serniki w każdej postaci, a już za tymi z brzoskwiniami to wręcz przepadam :)
tomek18 18.03.2013 17:34
super dokładny przepis:) i sernik wygląda rewelacyjnie!
pajbek 22.02.2013 19:44
To jest super :-)
Monika58 22.02.2013 16:39
genialne ciacho
Botwinka 21.02.2013 07:07
poproszę kawałek serniczka do porannej kawy :)
mysza75 20.02.2013 18:54
Piękny serniczek :-)
Alex_M 20.02.2013 17:51
wspanialy sernik!!
fotoviderek 19.02.2013 22:13
Cudne, pyszne rzeczy stworzyłaś. Ślinka cieknie, że hej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat