Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami w dwukolorowej odsłonie
Kroki postępowania
- Masło 200gram
- Margaryna 40gram
- cukier puder 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna 3 szklanki
- żółtka 5 sztuk (białka zostawiamy, przydadzą się później)
Wszystkie składniki razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części (zagniatamy w kulki) aby było nam później wygodniej ścierać na tarce. Chowamy do woreczka i wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny.

2.1 Jaja (3 sztuki) ucieramy z 3/4 szklanki cukru na jednolitą w miarę
puszystą masę.

ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

puszysty ale nie można przesadzić z ilością).

we wiaderku, trzeba wcześniej dwukrotnie zmielić).

Wszystko ponownie miksujemy aż do całkowitego pozbycia się grudek.
Obie masy są już gotowe więc odkładamy je na bok.

Do białek, które zostały nam na początku dodajemy 3/4 szklanki cukru
oraz szczyptę soli. Wszystko razem ubijamy do uzyskania jednolitej,
puszystej masy. Masa powinna być lekko szklista (podobna jak na bezy).

Gdy ciasto już nam się dobrze zamrozi ścieramy je na tarce o grubych
oczkach. Ważne byśmy zrobili to bezpośrednio przed nakładaniem aby nie
zbiło się w bryłę.

5.1 Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy połowę
kruchego ciasta.

ciemną warstwę z serem. Nakładamy ostrożnie aby się ze sobą nie
zmieszały.

Na brzoskwinie nakładamy całą piankę, którą ubiliśmy z białek i cukru.

6. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
SMACZNEGO :)
