Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami polany czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 100 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt.
masło 250 g
jajko 6 szt.
cukier 400 g
mąka ziemniaczana 2 łyż.
mleko 1 szkl.
aromat cytrynowy 3 krople
brzoskwinie 1 puszka
rodzynki 100 g
twaróg 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami polany czekoladą

Ciasto: Ze składników wyrabiam szybko ciasto. Wałkuję ciasto na placek i piekę w nagrzanym do 180*C piecu ok. 15 minut. Masa serowa: Przeciśnięty przez praskę ser ucieram z miękkim masłem. Następnie dodaję żółtka, cukier. Na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek oraz aromat cytrynowy. Masę umieszczam w garnuszku i podgrzewam aż pojawią się bąbelki. Odstawiam na kilka minut, po czym dodaję do masy mleko oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Znów podgrzewam, aż się pojawią bąbelki. Do ostudzonej masy dodaję pokrojone w cząstki brzoskwinie i rodzynki, mieszam. Na przestudzone ciasto wykładam ciepłą masę serową. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 09.10.2012 13:31
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak