Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie! Wilgotny, waniliowy, kremowy - tymi słowami można go opisać. Lubicie serniki? Macie swoją ulubioną wersję tego ciacha?

Składniki:

Składniki:

masło 250 gramów
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 szklanki
twaróg 1 kilogram
budyń waniliowy 1
masło 125 g
jajko 3
cukier puder 3/4 szklanki
aromat waniliowy
brzoskwinie w puszce
białko 5 sztuk
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

- z delikatną, bezową pianką, 

- połączenie tradycyjnego sernika z soczystymi brzoskwiniami,

- kruchy spód i  kremowa masa twarogowa, 

Kroki postępowania

1

Wszystkie składniki na ciasto (masło, mąka, proszek do pieczenia, 1 jajko, cukier puder) wsypujemy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji - ¾ i ¼ (mniejszą część wkładamy do zamrażarki na około 20 minut – w tym czasie zajmujemy się masą serową oraz rozłożeniem ciasta na blaszce)

Przygotowujemy masę serową: pozostałe jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy budyń, ser i aromat - ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Brzoskwinie kroimy w grubsze plastry.

Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście foto
2

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia ciasta, wykładamy ciasto, wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie na które wykładamy ubitą pianę z białek. Wyciągamy z zamrażalnika ciasto, które ścieramy na tarce na grubych oczkach jako ostatnią warstwę.

Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście foto
3

Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 50-55 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście foto

Chociaż sernik z brzoskwiniami to już klasyk w polskiej kuchni to jednak, wciąż na nowo można delektować się jego niesamowitym smakiem. Z każdego przepisu wychodzi innego, ale za każdym rewelacyjny. Ci, którzy lubią słodkie desery koniecznie powinni na wierzch przygotować bezę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 19.07.2013 16:36
Świetny jest ten serniczek ;)
dagmara020 01.09.2012 12:00
pyszności:)
mariusz14 22.07.2012 18:53
super
Gracer 20.07.2012 14:11
uwielbiam taki sernik jeszcze polać czekoladą pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak