Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
- z delikatną, bezową pianką,
- połączenie tradycyjnego sernika z soczystymi brzoskwiniami,
- kruchy spód i kremowa masa twarogowa,
Kroki postępowania
Wszystkie składniki na ciasto (masło, mąka, proszek do pieczenia, 1 jajko, cukier puder) wsypujemy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji - ¾ i ¼ (mniejszą część wkładamy do zamrażarki na około 20 minut – w tym czasie zajmujemy się masą serową oraz rozłożeniem ciasta na blaszce)
Przygotowujemy masę serową: pozostałe jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy budyń, ser i aromat - ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Brzoskwinie kroimy w grubsze plastry.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia ciasta, wykładamy ciasto, wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie na które wykładamy ubitą pianę z białek. Wyciągamy z zamrażalnika ciasto, które ścieramy na tarce na grubych oczkach jako ostatnią warstwę.
Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 50-55 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.