Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami AGATKI

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 0,5 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier kryształ 1 szklanka
budyń śmietankowy 3 szt
mleko 2 szklanki
mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
smalec 1 łyzeczka
proszek do 2 łyżeczki
białko 6 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukie 1 szkkanka
brzoskwinia 1 puszka
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami AGATKI

Przygotowujemy sobie 3 miski:

Do 1 miski: CIASTO NA SPÓD BLACHY
dodajemy: 2 szklanki mąki, 3/4 szkalnki curku pudru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 2 zółtka, 1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie te produkty mieszamy ze sobą ręcznie ucierając je, aż otrzymamy ciasto zbite które będziemy mogli rozproadzić na blaszce ( ucieramy je około 10-15 minut).
Blaszke uprzednio nacieramy olejem i przykrywamy papierem śniadaniowym, tak żeby ciasto po upieczeniu lepiej odchodziło od blaszki.Następnie dodajemy ciasto na spód blachy

Miska nr 2--->CIASTO
Do miski dodajemy po kolei: pół szkalnki oleju, 2 jajka, 1 kg sera (ja proponuje ser już zmielony w waderku, a jesli nie to nalezy go zmielić przed dodaniem do misy) 4 żółtka, 1 szklanka cukru, 3 budynie śmietankowe. 2 szklanki mleka
Wszyskie te produkty miksujemy mikserem na mniejszych obrotach około 5 minut, zaś po upływie dalej miksujemy na wyższych obrotach przez 3 minuty. Aż do uzyskania rzadkiej konsystencji.Kroimy i kwadraciki brzoskienie i dodajemy je do naczynia z płynną konsystencją- mieszamy delikatnie łyżką. Jak już uzyskamy wylewamy do blachy gdzie jest juz wyłożony spód blachy ciastem. Wkładamy do piekarnika i peczemy w temperaturze 200 stopni C około 45 min a następnie zmiejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 30 min.

Po tym czasie jak ser z góry jest zarumieniony zaczynamy przygotowywać

3 miskę:bitą śmietanę na wierzch :
6 białek miksujemy około 15 minut na najwyższych obrotach miksera, dodajemy po tym czasie 1 szkl. cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej dlaej miksując.
Wylewamy na blachę. Pieczemy dalej w temperaturze 150 stopni C -- 40-45 min.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 27.09.2013 23:02
musi być pyszny
Kuchenka 16.06.2013 22:00
serniki są pyszneeeeee
Ada-Gaba 16.06.2013 09:24
wyśmienity serniczek
Kulinarna Ja 01.04.2013 17:54
oh uwielbiam :D
traktorek 22.03.2013 16:28
pyszności
Laila2786 05.03.2013 13:21
wyśmienity
treonina 19.02.2013 19:34
palce lizać!
MAR3STA 16.02.2013 19:03
pyszny serniczek
Rafał3 09.02.2013 12:46
super
Katarzyna54 08.02.2013 21:29
pyszności
Bernadeta1 08.02.2013 20:57
sernik to moje ulubione ciasto
Andysz 08.02.2013 12:48
Na pewno smaczny!;]
Betka 08.02.2013 12:46
Mój ulubiony serniczek! polecam! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak