Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami AGATKI
Do 1 miski: CIASTO NA SPÓD BLACHY
dodajemy: 2 szklanki mąki, 3/4 szkalnki curku pudru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 2 zółtka, 1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie te produkty mieszamy ze sobą ręcznie ucierając je, aż otrzymamy ciasto zbite które będziemy mogli rozproadzić na blaszce ( ucieramy je około 10-15 minut).
Blaszke uprzednio nacieramy olejem i przykrywamy papierem śniadaniowym, tak żeby ciasto po upieczeniu lepiej odchodziło od blaszki.Następnie dodajemy ciasto na spód blachy
Miska nr 2--->CIASTO
Do miski dodajemy po kolei: pół szkalnki oleju, 2 jajka, 1 kg sera (ja proponuje ser już zmielony w waderku, a jesli nie to nalezy go zmielić przed dodaniem do misy) 4 żółtka, 1 szklanka cukru, 3 budynie śmietankowe. 2 szklanki mleka
Wszyskie te produkty miksujemy mikserem na mniejszych obrotach około 5 minut, zaś po upływie dalej miksujemy na wyższych obrotach przez 3 minuty. Aż do uzyskania rzadkiej konsystencji.Kroimy i kwadraciki brzoskienie i dodajemy je do naczynia z płynną konsystencją- mieszamy delikatnie łyżką. Jak już uzyskamy wylewamy do blachy gdzie jest juz wyłożony spód blachy ciastem. Wkładamy do piekarnika i peczemy w temperaturze 200 stopni C około 45 min a następnie zmiejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 30 min.
Po tym czasie jak ser z góry jest zarumieniony zaczynamy przygotowywać
3 miskę:bitą śmietanę na wierzch :
6 białek miksujemy około 15 minut na najwyższych obrotach miksera, dodajemy po tym czasie 1 szkl. cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej dlaej miksując.
Wylewamy na blachę. Pieczemy dalej w temperaturze 150 stopni C -- 40-45 min.
SMACZNEGO