Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 SZKLANKA
cukier 1/2 SZKLANKA
masło 500 GRAM
żółtko jajek 5 SZTUKA
proszek do pieczenia 3 ŁYŻECZA
jaja 6 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuka
olejek cytrynowy 3 krople
brzoskwinie w puszce 1 puszka
białko 5 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1 łyżka
ser biały 1 (twarogowy, mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
Rozpuścic masło w rądelku. Do miski wsypac 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, dodac 5 żółtek oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszac wszystkie składniki na koniec dodac roztopione i wystudzone masło. Gdy już wszystko dobrze zagnieciemy, dzielimy na pół zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika.
Masa serowa:
Oddzielamy 6 białek ubijamy je na sztywną pianę, po tym stopniowo dodajemy żółtka, ser, 2 budynie, olejek cytrynowy oraz wystudzone masło.
Piana:
5 białek, które nam pozostało ubijamy na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.

I częśc ciasta trzemy na tarca, na to wylewamy masę serową, na masę serową brzoskwinie (uprzednio pokrojone w kostkę i odcedzone), kolejno pianę i na to II częśc ciasta starta na tarce.

Ciasto pieczemy: 175 stopni przez godzinę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka155 21.10.2010 09:12
To nie są moje zdjęcia, a napewno nie mój sernik. Jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak