Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło lub margaryna

    250 g
  • cukier puder

    1 szkl
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyzeczki
  • sól

  • kakao

    2 łyżki

masa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    5 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • aromat śmietankowy

  • budyń śmietankowy

    1 op
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • masło miękkie

    200 g
  • brzoskwinie w puszce

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami  foto
1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, kakao, pokrojone w kostkę masło i sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).

2. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich cukier puder i masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce zmielonego sera oraz olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy budyń i mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.

3. Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami  foto
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami  foto
Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.
Krok 4 - Sernik z brzoskwiniami  foto
5. Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
justynkag 01.04.2015 14:13
właśnie takiego przepisu szukałam. Do wypróbowania obowiazkowo
gacopierz23 30.03.2015 17:20
świetne nie tylko na stół wielkanocny
Seba 29.03.2015 10:58
bardzo smaczny
Margo1 22.03.2015 17:37
Wygląda rewelacyjnie
Agata3 21.03.2015 16:32
super sernik:)
Ola1young 21.03.2015 14:15
same pyszności :)
Ada-Gaba 21.03.2015 14:13
apetyczny serniczek
mysza75 21.03.2015 13:17
jakie fajne ciacho
Krystyna32 21.03.2015 10:43
bardzo apetyczny
Asik32 21.03.2015 10:43
Taki serniczek z chęcią bym skosztowała:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat