Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z borówkami i brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 180 g
masło 80 g
czekolada mleczna 85 g

Masa serowa

ser biały 375 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki
śmietana 30% 150 g
borówka amerykańska 150 g
brzoskwinie w puszce 200 g
woda zimna 3 łyżki

Na wierzch

galaretka cytrynowa 1 szt
wrzątek 400 ml
owoce do ozdoby

Porada

Ja użyłam świeżych brzoskwiń ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z borówkami i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Herbatniki zmiksować i połączyć ze stopionym masłem i stopioną czekoladą. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć równo warstwę z ciastek, schować do lodówki.
Krok 1 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto
2
Ser połączyć z cukrem pudrem, żelatynę namoczyć, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy serowej przelać kremówkę i połączyć, podzielić na dwie równe części. Następnie do jednej części masy serowej przelać zmiksowane borówki, połączyć i na koniec przelać połowę zahartowanej żelatyny.
Krok 2 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto
3
Gotową masę przelać na spód z ciastek i schować do lodówki aż masa stężeje.
Krok 3 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto
4
Brzoskwinie obrać i zmiksować, połączyć z masą serową i na koniec dodać resztę żelatyny (zapewne trzeba będzie ją jeszcze rozpuścić w kąpieli wodnej).
Krok 4 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto
5
Gotową masę z brzoskwiń przelać na stężoną masę z borówek i schować do lodówki. na kilka godzin.
Krok 5 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto
6
Na koniec poukładać owoce (można dodać świeżą miętę i zalać rozpuszczoną galaretką). Ciasto na noc schować do lodówki.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Sernik z borówkami i brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 22:57
cos pysznego! do tego ten zapach unoszący się z całej kuchni :)
Malinka 12.09.2017 11:46
W przepisie jest błąd!!! Sera ma być 700 g, po 375 g do każdej z mas!!!
bietka 08.09.2017 23:21
Bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak