Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z borówkami
Kroki postępowania
ciastka wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruchy. Wrzucić do roztopionego masła i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem i ugnieść równo na dnie. Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier
Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować.
Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.
Na schłodzony spód wylać masę serową.
Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami