Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Kroki postępowania
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta.
Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
Krem z białej czekolady:
Kremówkę podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.
Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem,
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Słodkich wypieków!