Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z białą czekoladą i koksem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka kakaowe Hit 285 g
margaryna 75 g

Masa serowa

twaróg zmielony (z wiaderka) 1 kg
jajko 4 szt
biała czekolada 100 g
cukier 0,5 szklanki
mleko w proszku 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 30% 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki

Polewa

biała czekolada 100 g
śmietana 30% 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i koksem

Spód:
Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 15.01.2017 10:35
na pewno pyszny ;)
Klausia 03.12.2016 21:14
Smaczny sernik
benka 29.11.2016 17:20
Musi być przepyszny.
molanka 29.11.2016 16:09
pięknie wygląda
Agnieszka-87-25 29.11.2016 15:31
ależ smaki!
Patrycja33 29.11.2016 14:19
ja również zabieram do ulubionych :)
jagoda5913 29.11.2016 13:37
super ciasto
asiatok 29.11.2016 13:25
Genialne ciasto!
Malinka 29.11.2016 13:06
Super ciacho!
KORAL 29.11.2016 12:59
Boskie ciasto :)
Beatris 29.11.2016 12:07
Wspaniały serniczek, muszę taki córci przygotować, bo uwielbia serniki, zabieram do ulubionych :)
agnieszka214 29.11.2016 11:40
sernik naprawde apetyczny mniam
VioletoweKucharzenie 29.11.2016 11:28
Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili w ciastem i pyszną kawą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak