Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bezą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

czekolada gorzka 70 g
masło 70 g
cukier 4 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 40 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
migdały siekane 4 łyżki

Dodatkowo

ser biały 500 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 1 szklanki
cukier waniliowy 3 łyżki
jajko 7 sztuk
śmietana kremówka 1/2 szklanki
dżem morelowy 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą

Przygotować spód. Czekoladę połamać na kostki a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i cukier. Całość podgrzewać aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z ognia i dodać jajko, przesianą mąkę, sodę oraz migdały. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8-10 minut w temp. 180 stopni.
Przygotować masę. Ser przecisnąć przez praskę a następnie połączyć go z serkiem mascarpone. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Następnie wbić po jednym jajku i dodać 2 żółtka (zaś 2 białka zostawić na bezę) za każdym razem miksując. Na końcu wlać kremówkę.
Tak powstałą masę wylać na podpieczony spód. Piec 15 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszyć piekarnik na 120 stopni i piec kolejne 60 minut. 15 minut przed końcem przygotować bezę.
2 białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając 120 g cukru. Jak piana będzie lśniąca dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjąć sernik i na jego wierzchu rozsmarować dżem morelowy a następnie wyłożyć bezę. Piec ok. 30 minut.
Następnie zmniejszyć piekarnik na 100 stopni i suszyć bezę jeszcze 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.12.2015 13:41
robi wrażenie
Helena63 03.09.2015 18:33
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak