Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą
Przygotować masę. Ser przecisnąć przez praskę a następnie połączyć go z serkiem mascarpone. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Następnie wbić po jednym jajku i dodać 2 żółtka (zaś 2 białka zostawić na bezę) za każdym razem miksując. Na końcu wlać kremówkę.
Tak powstałą masę wylać na podpieczony spód. Piec 15 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszyć piekarnik na 120 stopni i piec kolejne 60 minut. 15 minut przed końcem przygotować bezę.
2 białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając 120 g cukru. Jak piana będzie lśniąca dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjąć sernik i na jego wierzchu rozsmarować dżem morelowy a następnie wyłożyć bezę. Piec ok. 30 minut.
Następnie zmniejszyć piekarnik na 100 stopni i suszyć bezę jeszcze 30 minut.