Sernik z bezą

Sernik z bezą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • czekolada gorzka

    70 g
  • masło

    70 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    40 g
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • migdały siekane

    4 łyżki

Dodatkowo

  • ser biały

    500 g
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanki
  • cukier waniliowy

    3 łyżki
  • jajka

    7 sztuk
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • dżem morelowy

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować spód. Czekoladę połamać na kostki a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i cukier. Całość podgrzewać aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z ognia i dodać jajko, przesianą mąkę, sodę oraz migdały. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8-10 minut w temp. 180 stopni.
Przygotować masę. Ser przecisnąć przez praskę a następnie połączyć go z serkiem mascarpone. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Następnie wbić po jednym jajku i dodać 2 żółtka (zaś 2 białka zostawić na bezę) za każdym razem miksując. Na końcu wlać kremówkę.
Tak powstałą masę wylać na podpieczony spód. Piec 15 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszyć piekarnik na 120 stopni i piec kolejne 60 minut. 15 minut przed końcem przygotować bezę.
2 białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając 120 g cukru. Jak piana będzie lśniąca dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjąć sernik i na jego wierzchu rozsmarować dżem morelowy a następnie wyłożyć bezę. Piec ok. 30 minut.
Następnie zmniejszyć piekarnik na 100 stopni i suszyć bezę jeszcze 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

28.12.2015 13:41
robi wrażenie

Helena63

03.09.2015 18:33
musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat