Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Na świąteczny stół proponuję pyszny sernik. Mocno piernikowy z bakaliami. Upieczony na lukrowanych pierniczkach. Uda się i posmakuje każdemu. Zachęcam do upieczenia.

Składniki:

Masa serowa:

ser na sernik 1 kg
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 15 dag
rodzynki 0.5 szklanki
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka

Dodatkowo:

pierniczki glazurowane 50 dag

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy sypkie składniki, czyli przyprawę do piernika i budynie w proszku, ucieramy, dodajemy ser i całość ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki.


3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.


4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:33
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:12
Tak tak to jest prawda ;)
Babeczka35 29.01.2019 19:05
:)
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:25
Na pewno taki serniczek do kawy bym skonsumowała mimo że jestem przejedzona.;)
Babeczka35 02.01.2019 06:41
Serniczek zawsze można wcisnąć :)
bietka 27.12.2018 12:30
Jestem objedzona po świętach, ale kawałeczek tego serniczka jeszcze bym wcisnęła : )
bietka 02.01.2019 10:23
Nawet teraz kawałeczek z chęcią bym wcisnęła :)
Babeczka35 02.01.2019 06:42
Oj tak, serniczek zawsze się da wcisnąć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak