Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Na świąteczny stół proponuję pyszny sernik. Mocno piernikowy z bakaliami. Upieczony na lukrowanych pierniczkach. Uda się i posmakuje każdemu. Zachęcam do upieczenia.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • pierniczki glazurowane

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy sypkie składniki, czyli przyprawę do piernika i budynie w proszku, ucieramy, dodajemy ser i całość ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki.


3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.


4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Babeczka35
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:12
Tak tak to jest prawda ;)
Babeczka35 29.01.2019 19:05
:)
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:25
Na pewno taki serniczek do kawy bym skonsumowała mimo że jestem przejedzona.;)
Babeczka35 02.01.2019 06:41
Serniczek zawsze można wcisnąć :)
bietka 27.12.2018 12:30
Jestem objedzona po świętach, ale kawałeczek tego serniczka jeszcze bym wcisnęła : )
bietka 02.01.2019 10:23
Nawet teraz kawałeczek z chęcią bym wcisnęła :)
Babeczka35 02.01.2019 06:42
Oj tak, serniczek zawsze się da wcisnąć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat