Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Masa serowa:
-
ser na sernik
1 kg -
jajko
5 sztuk -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
1 sztuka -
budyń waniliowy
2 sztuki -
masło lub margaryna
15 dag -
rodzynki
0.5 szklanki -
orzechy włoskie siekane
0.5 szklanki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 sztuka
Dodatkowo:
-
pierniczki glazurowane
50 dag
Przepis i sposób przygotowania Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy sypkie składniki, czyli przyprawę do piernika i budynie w proszku, ucieramy, dodajemy ser i całość ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się