Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 35 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
masło 15 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuka

masa serowa

ser na sernik 1 kg
masło 20 dag
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 7 sztuk
białko 5 sztuk
rodzynki 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bakaliami

ciasto:
Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180st około 15 minut.
masa serowa:
Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.
Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy i można go polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.06.2017 19:46
ja tez lubie takie serniki :)
IKrakowianka 25.06.2017 17:34
uwielbiam takie serniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak