Sernik z bakaliami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    35 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    15 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuka

masa serowa

  • ser na sernik

    1 kg
  • masło

    20 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtka

    7 sztuk
  • białka

    5 sztuk
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180st około 15 minut.
masa serowa:
Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.
Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy i można go polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 25.06.2017 19:46
ja tez lubie takie serniki :)
IKrakowianka 25.06.2017 17:34
uwielbiam takie serniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat