Sernik z awokado i winogronem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik na zimno z dodatkiem awokado i galaretki winogronowej jest pyszny i otrzeźwiający. Rewelacyjny w upalne dni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta szpinakowego:

  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • szpinak mrożony

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Masa serowa:

  • ser na sernik

    50 dag
  • awokado

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    100 mililitrów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • serek mascarpone

    25 dag
  • śmietana kremowa 30%

    100 mililitrów
  • galaretka

    2 sztuki
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • ziarenka z lasek wanilii

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo

  • galaretka

    2 sztuki
  • winogrona zielone

    15 dag
  • winogrona czerwone

    10 dag
  • maliny

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Sernik z awokado i winogronem foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtko i olej. Następnie delikatnie mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odciśnięty z wody szpinak.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22x22 cm ( u mnie była foremka w kształcie serca) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
Krok 2 - Sernik z awokado i winogronem foto
2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, ostudzić. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ i od razu zmiksować z sokiem z cytryny.

Ser, serek mascarpone, śmietanę i cukier puder i ziarenka z wanilii zmiksować na niewielkich obrotach dodając stopniowo mus z awokado.
Krok 3 - Sernik z awokado i winogronem foto
Pod koniec do masy serowej wlać płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Sernik z awokado i winogronem foto
Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odłożyć do stężenia.

Z upieczonego zimnego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Następnie ułożyć winogrona i maliny, zalać tężejącą galaretką. Ponownie odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
IKrakowianka
Do tego sernika dodałam galaretki winogronowe. Do ciasta jedną kulkę mrożonego szpinaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.01.2019 18:59
Awokado uwielbiam, a jeszcze nie jadłam go w takiej formie, ciekawa jestem jak smakuje :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:41
Ja się głodna zrobiłam i spragniona kawki do takiego serniczka,;)
bietka 02.01.2019 11:17
Taki sernik to mogę jeść zawsze i wszędzie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat