Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z advokatem
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, herbatniki przekładamy do formy i ubijamy, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Jajka miksujemy z cukrem tyle tylko żeby rozbić ich strukturę, dodajemy kremówkę i ser, miksujemy do połączenia, dolewając likier, na końcu wsypujemy budyń wymieszany z przesianą mąką ziemniaczaną.
Masę serową wylewamy do tortownicy, lekko stukamy kilkakrotnie w blat, aby wypuścić bąbelki powietrza.
3. Na dnie piekarnika umieszczamy blachę (tą z wyposażenia) wypełnioną gorącą wodą, piekarnik nagrzewamy do 160*C.
Sernik wkładamy na środkowy poziom i pieczemy 45 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 *C i pieczemy kolejne 20 minut.
Piekarnik wyłączamy i po 30 minutach uchylamy drzwiczki, po kolejnych 30 minutach sernik wyjmujemy i studzimy na blacie, a potem w lodówce.
4. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy zimny sernik.
Na polewie możemy ułożyć ciasteczka Rido lub pozostawić bez dekoracji.