Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Wigilijny

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia - sernik na kruchym spodzie z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje... Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny :-)

Składniki:

Kruchy spód:

mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 82% 210 g
jajko 1 szt.
powidła śliwkowe 0.5 słoik

Masa Serowa:

ser na sernik 1 kg
twaróg półtłusty 1 kostka
jajko 8 szt.
sól 1 szczypta
masło 82% 100 g
cukier 1.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 0.5 szt.
skórka cytrynowa 1 szt.

Porada

Sernika nie piecz nigdy z termoobiegiem!

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Wigilijny

Sernik Wigilijny, krok po kroku:

1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do miski wsypujemy cukry, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy nożem i wrzucamy całe jajko. Zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok. 15 min.do zarumienienia,po przestygnięciu smarujemy powidłami lub marmoladą.

Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na jasną masę w kolorze kogla-mogla, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, miksować krótko tyko do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli i szklanką cukru na sztywną pianę.

Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.

Krok 1 - Sernik Wigilijny foto
2

Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w temp. 170°C ok. 1 godz.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko uchylamy drzwiczki piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
Przygotować ulubioną polewę.

 

 

Krok 2 - Sernik Wigilijny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiola_Baking 30.12.2020 18:06
A kiedy dodać sok z cytryny i skórkę? Zrobiłam raz i pominęłam przez przypadek! Ale wyszedł rewelacyjny :)
Doradca Smaku 30.12.2020 19:19
Sok z cytryny oraz skórkę można dodać do gotowej masy serowej jeszcze przed wymieszaniem z ubitym białkiem. Cieszę się, że sernik wyszedł ;) Pozdrawiam, Doradca Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak