Sernik Wigilijny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia - sernik na kruchym spodzie z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje... Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny :-)

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruchy spód:

  • mąka pszenna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło 82%

    210 g
  • jajko

    1 szt.
  • powidła śliwkowe

    0.5 słoik

Masa Serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • twaróg półtłusty

    1 kostka
  • jajko

    8 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • masło 82%

    100 g
  • cukier

    1.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0.5 szt.
  • skórka cytrynowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sernik Wigilijny, krok po kroku:

Krok 1 - Sernik Wigilijny foto

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do miski wsypujemy cukry, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy nożem i wrzucamy całe jajko. Zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok. 15 min.do zarumienienia,po przestygnięciu smarujemy powidłami lub marmoladą.

Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na jasną masę w kolorze kogla-mogla, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, miksować krótko tyko do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli i szklanką cukru na sztywną pianę.

Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.

Krok 2 - Sernik Wigilijny foto

Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w temp. 170°C ok. 1 godz.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko uchylamy drzwiczki piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
Przygotować ulubioną polewę.

 

 

SlodkoSlodka83
Sernika nie piecz nigdy z termoobiegiem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat