Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wielkanocny

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka

MASA SEROWA

ser biały 1 kg (może być z wiaderka)
jajko 8 sztuk
margaryna 1 kostka
cukier puder 25 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wielkanocny

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę, żółtka i to dokładnie wyrobić. Przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę.
Krok 1 - Sernik wielkanocny foto
2
Margarynę utrzeć, dodawać cukier puder i żółtka, ciągle ucierając. Dodać ser z wiaderka (lub jeśli używamy w kostce, wcześniej należy go zmielić dwukrotnie), następnie budynie, proszek do pieczenia
Krok 2 - Sernik wielkanocny foto
3
Ubić pianę z pozostałych białek.
Krok 3 - Sernik wielkanocny foto
5
Wszystko wymieszać i wylać na przygotowane wcześniej ciasto.
Krok 4 - Sernik wielkanocny foto
6
Piec ok. 60 minut w 180 st.
Krok 5 - Sernik wielkanocny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 06.04.2016 14:47
jak u babci :)
bryndzia93 05.04.2016 17:04
Świetny sernik :)
VioletoweKucharzenie 05.04.2016 15:21
mmm pyszny!
Konczi 05.04.2016 11:58
wygląda jak ten od babci - super !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak