Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński bez spodu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sernik

twaróg zmielony 1 kg
jajko 5 szt
masło 100 g
budyń śmietankowy 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 szkl
rodzynki 2 garści

Polewa

biała czekolada 100 g
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński bez spodu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Masło utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki oraz rodzynki. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez ok 1 godzinę, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.

Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 28.09.2016 10:53
sernik to ja zawsze chętnie jadam
joannaa24 01.01.2016 18:28
Pyszny sernik
Aleksandra/Olcia 01.01.2016 12:27
smaczne deser
Damiano
Damiano 01.01.2016 12:09
ekstra sernik
engie23 01.01.2016 11:06
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak