Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    8 łyżek
  • masło

    6 łyżek
  • jaja

    4 szt
  • kasza manna

    6 łyżek
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • cytryny

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • cukier puder

    2 łyżki
  • twaróg

    1 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmiksowac miękkie masło, następnie ucierać dalej, stopniowo dosypując szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy, aż masa będzie idealnie gładka. Wymieszać z żółtkami.
Sparzyć cytryny, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Twaróg zemleć, wymieszać z utartym masłem, mlekiem, kaszą, sokiem cytrynowym i skórką z cytryny. Białak ubić na sztywna pianę i ostrożnie połączyć z masą twarogową.
Tortwnicę natłuścić i posypać bułką tartą. Rozłożyć masę serową. Piec ok 45 min. w temp 200 st. Aby wierzch sernika nie przyrumienił się za mocno, po 30 min. pieczenia należy przykryć tortownić pergaminem.
Upieczony sernik pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. Posypac cukrem puderm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smile 14.05.2012 22:10
smakowity=)
olkaaa 04.01.2012 11:56
pycha
Magda60 05.12.2011 23:22
pyszny
Justa32 14.07.2011 01:31
pyszny
Andzia1977 23.06.2011 19:32
moze byc dobry, wyprobuje na pewno
rzenia15 03.06.2011 20:59
uwielbiam serniki
tomek18 17.04.2011 21:42
uwielbiam serniki
ajres 12.04.2011 13:27
pyszny
joanna77 01.04.2011 22:02
uwielbiam serniczki
izapozdro 09.02.2011 19:43
też taki piekę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat