Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
8 łyżek -
masło
6 łyżek -
jaja
4 szt -
kasza manna
6 łyżek -
mleko
4 łyżki -
cukier waniliowy
1 torebka -
cytryny
2 szt -
sól
do smaku -
cukier puder
2 łyżki -
twaróg
1 (chudy)
Przepis i sposób przygotowania Sernik wiedeński
Sparzyć cytryny, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Twaróg zemleć, wymieszać z utartym masłem, mlekiem, kaszą, sokiem cytrynowym i skórką z cytryny. Białak ubić na sztywna pianę i ostrożnie połączyć z masą twarogową.
Tortwnicę natłuścić i posypać bułką tartą. Rozłożyć masę serową. Piec ok 45 min. w temp 200 st. Aby wierzch sernika nie przyrumienił się za mocno, po 30 min. pieczenia należy przykryć tortownić pergaminem.
Upieczony sernik pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. Posypac cukrem puderm.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)