Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ser biały 1 kg.wiaderko,
jajko 6 szt,
masło 4 łyżki,
cukier 1,5 szkl,(drobny cukier)
cukier waniliowy
budyń śmietankowy 1 op,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,

dodatkowo;)

cukier puder albo polewa czekoladowa,

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński

Masło , żółtka , cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch.
Cały czas miksując dodajemy porcjami ser.
Dodajemy budyń śmietankowy(proszek) z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
Całość przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:31
pyszny sernik.
bietka 30.04.2018 17:12
Bardzo smaczny serniczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak