Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • ser twarogowy

    1,2 kg
  • jajko

    10 szt
  • cukier puder

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • skórka pomarańczowa

    4- 5 dkg
  • rodzynki

    5 dk

ciasto

  • mąka tortowa

    25 dkg
  • cukier puder

    5 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • żółtko jajek

    1-2 szt
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto ,owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć ,rozwałkować i wykleić dno blaszki .Podpiec 10 min w 190 stopniach.
Przygotować masę serową .Ser zmielić, masło lub margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka po jednym kolejno .Dodawać porcjami ser.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać ,dodać rodzynki oprószone mąką.
Całość wyłożyć na podpieczone ciasto i piec 60 min w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 24.10.2015 17:46
Bardzo dobry sernik
RenataZ-et 24.10.2015 13:04
znakomity sernik :)
Futka 24.10.2015 09:17
Bajeczny serniczek :)
mileneczka5 24.10.2015 09:06
smaczny sernik:)
bertpvd 24.10.2015 08:56
idealny do kawki z rana ;)
Maridka19 24.10.2015 07:32
Pyszny serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat