Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński
Kroki postępowania
Do miski wrzucić miękkie masło i cukier. Zmiksować.
Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Wlać ekstrakt, wsypać obie mąki, zmiksować.
Następnie dodać twaróg i ponownie zmiksować.
Tortownicę o średnicy 23cm wyścielić papierem, wlać masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, zmniejszyć od razu do 150 i piec około 90 minut (sernik urośnie i opadnie, aby tego uniknąć można go upiec w kąpieli wodnej). Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dodać śmietanę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelać do rękawa lub woreczka i polać dowolnie sernik