Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
jajko 8 sztuk
margaryna 2 sztuka
cukru 3 szklanka
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cytryny pół
budynie waniliowe bez cukru 2 sztuki
twaróg 1 (3-krotnie zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński

Na stolnicę wyłożyć: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 margarynę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia 2 łyżeczki i 2 łyżki kakao -zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalki na chwilę. Zamrożone zetrzeć na tarce, 1 część rozłożyć na spód blachy drugie zostawić na wierzch.

Wykonanie masy serowej:
4 Żółtka z 2 szklankami cukrem i 1 margaryną utrzeć. Gdy będziemy mieć gładką masę dodajemy ciągle miksując po łyżce sera, sok z połówki cytryny i budynie. Wszystko dobrze zmiksować.
8 sztuk białek ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać masę na ciasto. I drugą połówką zamrożonego, startego ciasta posypać na wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.12.2012 00:36
pyszny sernik
Monika58 07.10.2012 10:47
wyglada smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak