Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser tłusty podwójnie mielony 1 kg
mąka pół szkl
masło 1 szt
cukier puder 250 g
jajko 10 szt
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński

Przygotowanie ciasta zaczynamy od ucierania masła na puszystą masę. Do masła dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i kontynuujemy ucieranie. Żółtka oddzielamy od białek. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy dodajemy po niewielkiej ilości sera i wszystko ucieramy dalej. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej - wszystko bardzo delikatnie mieszamy by białka nie opadły, ale też by zbytnio nie napowietrzyć sernika. Masę serową przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy przez godzinę w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 06.02.2012 11:54
ja też :)
Izka192 05.02.2012 11:53
Lubię serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak