Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wg mojej Mamy
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem. Następnie dodać margarynę i żółtka. Ugnieść ciasto , zawinąć w folię i odłożyć na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
Masa serowa
Ser zmielić trzy razy . Cukier i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami dodać zmielony ser i dalej ucierać. Do dobrze utartej masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone chłodne masło i dalej ucierać. Na koniec dodać rodzynki ( oprószone w łyżce mąki )i pianę z ubitych jajek. Wszystko lekko wymieszać .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć rozwałkowane ciasto i wylać na nie masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 stopni ok. 50 min
Zamiast ciasta można również blachę wyłożyć maślanymi petit beurre . Jedno opakowanie 200-gramowe to 40 szt ciasteczek, które w zupełności wystarczą na blachę 25cm x 35 cm