Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wg Buni

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wg Buni

1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao

Masa serowa :

1 kg seta tłustego
3 jajka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe


Polewa czekoladowa :
6 łyżek wody
1/2 kostki masła
2 tabliczki czekolady mlecznej
1 gotowa polewa czekoladowa w proszku

Do dekoracji ;
pokruszone orzechy
wiórki kokosowe
kolorowa posypka

Ubić pianę z białek z cukrem . Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku .Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort .
Ser utrzeć na puch z cukrem i żółtkami .Pianę ubić na sztywno i zmieszać z serem . W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Włożyć masę serową .Wymieszać .
Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć gorącą masę serową .Przykryć drugą połówką ciasta .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać wsypując gotową polewę . Wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 30.03.2013 22:48
jedno z ulubionych ciast
Malinka 03.12.2012 10:35
Po prostu arcydzieło kulinarne, super!
rjustysia 24.10.2012 11:53
Świąteczny sernik ma jakiś wyjątkowy smak, inaczej smakuje niż w każdy inny dzień :)
Juleczka20 21.08.2012 08:57
pięknie podany:)
Barbara/zuza22_85 04.08.2012 12:58
dobry
Konczi 29.07.2012 17:49
smak świąteczny !! mniam !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak