SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • masło

    190 g
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • żółtko jaja

    4 szt
  • śmietana 18-procentowa

    1 łyzka
  • kakao

    2 łyzki
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki

MASA SEROWA

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • budyń waniliowy

    2 op
  • masło

    250 g
  • olejek śmietankowy

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na ok. 30 minut do mrożenia.

MASA SEROWA:

Miękkie masło miksujemy z żółtkami i 1 szklanką cukru.

Do masy dodajemy łyżka po łyżce zmielony ser, a na sam koniec wsypujemy budynie i wlewamy olejek – dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru.

Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżka.

Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy delikatnie mąką.

Spód wylepiamy 3/4 ciasta kakaowego, a na nie wylewamy masę serową.

Górę pokrywamy resztą ciasta – można zetrzeć , pokruszyć , albo cieniutko rozwałkować i przykryć.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 60-70 minut.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 26.12.2014 15:37
takie słodkości lubię bardzo
mysza75 26.12.2014 14:08
ale pyszny serniczek
Ola1young 26.12.2014 13:54
pyszny sernik :)
Agata3 26.12.2014 11:32
wygląda bardzo apetycznie :)
Ola1984 26.12.2014 11:21
Uwielbiam sernik na ciemnym cieście :)
Wiesława1 26.12.2014 11:14
Smakowicie wygląda
Krystyna32 26.12.2014 11:04
bardzo apetyczny
gosia56 26.12.2014 09:15
pyszny serniczek;)
Adam/ZUB3R 25.12.2014 22:47
smaczne ciasto
Iwusia 25.12.2014 22:43
ale on pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat