Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowy
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać, dodać pokrojone masło, żółtko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować placek, włożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Piec 15 - 20 minut do zarumienienia cista. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Masa serowa:
Do misy miksera włożyć ser, cukier, cukier waniliowy mąkę, miksować na średnich obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując ok. 30 sek. po każdym dodanym. Dodać śmietankę kremową, ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia składników.
Masę wlać do formy z podpieczonym spodem, piec w temp. 175ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1,5 godziny (masa serowa mu się ściąć).
Polewa ze śmietany:
Sernik wyjąć, polać śmietaną i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Sernik studzić przez pierwsze 15 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i poczekać kolejne 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Schłodzić, najlepiej przez noc, w lodówce.
Smacznego :)
anulekkkk.blox.pl