Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w łatki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
masło 5 dkg
czekolada gorzka 4 dkg
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 1 szt
mąka 1/4 szklanki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
ser mascarpone 25 dkg
jaja 3 szt
mleko skondensowane 400 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czekolada mleczna 12 dkg
DODATKOWO:
śmietana 18-procentowa 0,5 szklanki
cukier puder 1 łyżka
ser biały 0,5 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w łatki

Kroki postępowania

1
Spód: Masło roztopić z czekoladą i ostudzić. Jajko dokładnie ubić z cukrem. Cały czas ubijając wlewać rozpuszczoną czekoladę. Dodać mąkę i aromat. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 15 minut.
Krok 1 - Sernik w łatki foto
2
Masa serowa: Czekoladę rozpuścić. Ser biały zemleć na gładką masę. Dodać mascarpone i mleko. Wymieszać mikserem z resztą składników. Odłożyć 3/4 szklanki masy serowej, którą należy wymieszać z rozpuszczoną czekolada. Na podpieczony spód wyłożyć masę białą. Na nią kłaść łyżką masę z czekoladą. Lekko wymieszać. Piec około 70 minut w 150 C.
Krok 2 - Sernik w łatki foto
3
Śmietanę wymieszać z łyżką cukru pudru. Masę wylać na sernik i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Krok 3 - Sernik w łatki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.04.2013 10:33
pyszny serniczek!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak