Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowo-migdałowy

jajko 8 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki mielonych
migdały 1/2 szklanki mielonych
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

Masa serowa

ser 1 kg twarogowego
jajko 8 szt
masło 200 g
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 200 g
amaretto 1-2 łyżki

Polewa

czekolada mleczna 150 g
mleko 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

3. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.

4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 20.07.2016 22:56
Ciekawe warstwy.
agnieszka214 20.07.2016 19:10
Pysznie wygląda ten deser mniam
Janina 20.07.2016 15:41
Pyszności;))
wyattearp 20.07.2016 13:11
pycha ciasto moje smaki
RenataZ-et 20.07.2016 11:36
świetny sernik!
Grazyna0211 20.07.2016 10:46
pyszny sernik
mysza75 20.07.2016 07:35
jakie pyszne ciasto aż chce się jeść
wwwiolka 19.07.2016 23:28
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 19.07.2016 22:45
wspaniałe sa takie ciasta
Franciszek 19.07.2016 22:36
pyszny do kawy
Motorek 19.07.2016 21:25
pyszny sernik
Malinka 19.07.2016 21:18
Taki serniczek to prawdziwy rarytas!
MAR3STA 19.07.2016 20:25
Świetne ciasto
Wiktoria29 19.07.2016 19:50
fajny przepis
noninka77 19.07.2016 17:59
Pysznie tu u Ciebie :)
sezamek 19.07.2016 17:14
Wygląda na smaczne
cukiereczek 19.07.2016 17:11
Ciasto prezentuje się wyśmienicie
bietka 19.07.2016 17:05
smaczny serniczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak