Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto
2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
3. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.
4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł. Smacznego :)