Sernik - trzy czekolady

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastka

    150 g zbożowe
  • kakao

    łyżka
  • masło

    50 g
  • serek homogenizowany

    1 kg
  • cukier

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    3 płaskie łyżeczki
  • jajko

    4
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada

    100 g biała
  • śmietanka kremowa

    4 łyżki
  • kwaśna śmietana

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód sernika:
Ciastka zbożowe włożyć do woreczka foliowego i zmielić wałkiem na proszek. Następnie wymieszać z masłem i kakaem. Powstała masę wyłożyć na dno tortownicy 23 cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Masa serowa do sernika:
Ser z cukrem i skrobią zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przy dalej pracującym mikserze dodać kolejno jajka, następnie dodać kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać jedną łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 masy serowej, mikserem na małych obrotach zmiksować aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej dodać 2 łyżki śmietanki.
Na podpieczony i ostudzony spód wlać biała warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie, delikatnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samą górę również ostrożnie, delikatni i równomiernie nałożyć ostatnią masę z gorzkiej czekolady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze prze około 1 godziny - 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna być ścięta i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na minimum 4 godziny do lodówki. Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 26.02.2014 23:31
3 czekolady to akurat dla mnie!!!
Milka100 26.02.2014 10:22
ale apetyczny sernik, poproszę o kawałek
kornelcia 26.02.2014 08:35
pyszny sernik..mniam
monisia1977 26.02.2014 08:33
fajnie wygląda
Rafał10 26.02.2014 08:06
apetycznie wygląda
Sroczka 25.02.2014 23:32
Ależ ten serniczek pysznie wygląda.
Kuchenka 25.02.2014 23:20
super, uwielbiam
magda1976 25.02.2014 23:03
apetycznie wygląda
Róża1 25.02.2014 23:00
ale mam ochotę na ten wyśmienity serniczek:-) , cudownie Ci wyszedł:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat