Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód:
ciasteczka amaretti 150 gram
migdały mielone 70 gram
masło 45 gram
SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ:
truskawki 800 gram
ser mascarpone 200 gram
śmietana 30% 300 gram
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
ponadto :
śmietana 30% 100 mililitrów
cukier puder 1 łyżeczka
Kilka truskawek do dekoracji
garść borówek amerykańskich do dekoracji
kilka listków świeżej miety do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem

Kroki postępowania

1
SPÓD: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na jej dnie umieścić powstałą masę z ciasteczek, dokładnie wylepić nią dno i wyrównać. Na czas przygotowywania masy truskawkowej tortownicę wstawić do lodówki.

MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody. Pół kilograma truskawek przełożyć do dużej miski, a pozostałe 300 g pokroić na małe kawałki.
Krok 1 - Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem foto
2
Do miski z truskawkami w całości dodać: serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier i wszystko starannie zmiksować blenderem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki truskawkowej masy, wymieszać, całość wlać do miski ze zmiksowanymi truskawkami i jeszcze raz zmiksować blenderem. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem foto
3
DEKORACJA: na chwilę przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki. Mocno schłodzone 100 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
Krok 3 - Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem foto
4
Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
Krok 4 - Sernik truskawkowy na zimno z migdałowym spodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa888 30.04.2018 18:19
Ile ma byc zelatyny?
anemon 02.03.2014 08:25
Bardzo Wam dziękuję.
Dorota37 28.02.2014 11:23
jaki piękny serniczek
Alex_M 01.12.2013 13:52
wspaniały :)
Grazyna0211 31.10.2013 20:29
smaczny i do tego pięknie udekorowany
Ada-Gaba 07.10.2013 06:48
wygląda wspaniale
Granita 02.10.2013 06:01
smaczne dzieło sztuki
Wacław 27.09.2013 10:25
ale uroczy ten torcik :-)
anemon 06.09.2013 21:28
Dzięki dziewczyny.
junox 06.09.2013 21:06
bardzo apetycznie wygląda,lubię takie deserki
ben-ka 06.09.2013 20:30
Zdolna z Ciebie bestia:)
Renata22 27.08.2013 10:29
Jest po prostu przepiękny! Jak ozdobiony!;)
anemon 27.08.2013 09:40
Bardzo Wam dziękuję.
ana1 26.08.2013 21:03
przepięknie wygląda
wyattearp 21.08.2013 09:19
pyszniutki :)
miroslawa 21.08.2013 04:38
wygląda kapitalnie
babajaga1969 20.08.2013 22:33
boski torcik
Małgorzata9 20.08.2013 21:40
cudny torcik
Andrzej8 20.08.2013 20:20
torcik rewelacja
Izabela77 20.08.2013 19:24
wygląda bardzo przepsznie
Janina 20.08.2013 14:11
Piękny torcik, oczywiście smaczny również;)
Zdzisław 20.08.2013 13:19
smakowity deser
joanna30 20.08.2013 13:03
Wspaniały torcik
Megg 20.08.2013 12:32
przepiękny serniczek
gosia1988 20.08.2013 12:31
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak