Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 140 g
cukier 140 g
margaryna 140 g
jajko 2
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

Krem twarogowo-truskawkowy

Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzki
śmietana 36% 400 ml
cukier puder 8 łyżek
twaróg 80 dkg
truskawki 30 dkg

Dodatkowo

truskawki
galaretka truskawkowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy na zimno

Kroki postępowania

1
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Sernik truskawkowy na zimno foto
2
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Podzielić na połowę Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.Masy wyłożyć na wystudzonym cieście.
Krok 2 - Sernik truskawkowy na zimno foto
3
Można najpierw jedną a, potem drugą część, albo tak jak ja łyżką kładłam na przemian.Odstawić do zastygnięcia.
Krok 3 - Sernik truskawkowy na zimno foto
4
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Krok 4 - Sernik truskawkowy na zimno foto
5
Odstawić do lodówki do lodówki do zastygnięcia.
Krok 5 - Sernik truskawkowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 00:49
Też tak robię.
Bożena6 15.07.2014 15:10
Dziekuje...polecam..owoce mozna dac dowolne..np.maliny, jagody..
misia53 13.07.2014 21:19
świetny serniczek
halina17 13.07.2014 17:54
Dobry sernik.
Noruas 13.07.2014 17:21
Bardzo apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak